ODRŽAN SASTANAK PRIVREDNIKA SA MINISTROM ŠAROVIĆEM

ODRŽAN SASTANAK PRIVREDNIKA SA MINISTROM ŠAROVIĆEM

Dana 15.10.2019. godine u Sarajevu, u Vijeću ministara BiH, održan je sastanak privrednika iz Federacije BiH i Republike Srpske sa ministrom Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, gospodinom Mirkom Šarovićem.

Sastanak je bio na temu: Inicijativa za formiranje “malog Šengena”, a sve s ciljem pridruživanja naše zemlje Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji. Navedena inicijativa je aktuelna već dvije godine, a prethodili su joj problemi sa kojima se susreću domaći proizvođači prilikom izvoza u zemlje Europske unije, prvenstveno u Hrvatsku.

Sastanku su, pored Ministra, prisustvovali i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, gospodin Nemanja Vasić, kao i direktorica Regionalnog poslovnog kluba “Biznis plus”, gđa Svetlana Cenić.

Delegaciju Udruženja privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj su činili predsjednik,  gosp. Senad Brka, zamjenik predsjednika, gosp. Semir Kantić, kao i članovi Upravnog odbora, gosp. dr.sc. Venan Hadžiselimović, gđa Saća Prnjavorac, gosp. Edin Jabandžić, gosp. Rusmir Hrvić, te gosp. Jasmin Subašić.

Na sastanku je istaknuto da bi inicijativa „mali Šengen“, pored slobodne trgovine, trebalo da omogući i rasterećenje graničnih prelaza, slobodno kretanje radne snage, kao i priznavanje univerzitetskih diploma.