ODRŽANA VANREDNA SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA UP „BIZNIS CENTAR“ JELAH-TEŠANJ

ODRŽANA VANREDNA SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA UP „BIZNIS CENTAR“ JELAH-TEŠANJ

Dana 16.03.2020. godine, zbog situacije prouzrokovane korona virusom u BiH, održana je vanredna sjednica Upravnog odbora Udruženja privrednika „Biznis centar Jelah-Tešanj“ u proširenom sastavu. Sjednici su pored članova UO prisustvovali i načelnik Općine Tešanj, gospodin Suad Huskić, kao i predsjednik Grupacije poslodavaca Ze-Do kantona, gospodin Kasim Kotorić.

S obzirom na dešavanja i u uslovima proglašene pandemije, UO Udruženja naglašava, da nema izdvojene lokacije, nego smo svi ugroženi, situacija se usložnjava i u tom smjeru ohrabruje odluka da je i u Federaciji BiH proglašeno stanje nesreće koja dodatno otvara mogućnosti kantonalnim i općinskim kriznim štabovima da djeluju efikasnije na suzbijanju širenja korona virusa.

Naravno da je ovo prvenstveno zdravstveni problem i da ljudski životi moraju biti na prvom mjestu, ono drugo što nas, sa istom pažnjom, brine jeste rad i funkcionisanje privrede, odnosno ova dešavanja su itekako pogodila proizvodno-prerađivačke djelatnosti, transport, turizam, kao i većinu ostalih grana privrede.

Tešanj je izvozna sredina i ima jake izvozne kapacitete, te nam je, prije svega, neophodno puno funkcionisanje transportnih firmi. Upravni odbor Udruženja smatra da bi bilo dobro da Vlada Federacije BiH aktivira željeznički transport kao rješenje koje bi zasigurno smanjilo pritisak na transportni sektor, te isto tako omogućilo prevoz većih količina robe sa manjim rizicima.

Upravni odbor Udruženja je od Općinskog načelnika zatražio da se smanji, odnosno reducira rad javnih objekata i objekata gdje se vrši masovno okupljanje ljudi (sportske, kulturne i slične skupove), da se definiše ponašanje na javnim površinama, te da se posebna pažnja obrati na ljude koji su se vratili iz rizičnih područja zaraženim korona virusom (Italija, Slovenija, Njemačka i dr.) uz obavezno stavljanje pod nadzor, kao i to da se posebna pažnja obrati na funkcionisanje carinske ispostave Tešanj, obzirom da tu cirkuliše veliki broj vozila iz zaraženih zemalja, kroz obaveznu dezinfekciju vozila i ljudi, kao i obavezu pridržavanja propisanih mjera zabrane kretanja i izolacije vozača, kao i svih propisanih radnji izdatih od strane nadležnih organa.

 

Molimo sve privredne subjekte, kao i cjelokupno građanstvo, da se  pridržavaju naredbi općinskih, kantonalnih i federalnih kriznih štabova civilne zaštite, te da se posvete maksimalnoj zaštiti radnika i funkcionisanju preduzeća.