Prijem delegacije Novog Pazara

Prijem delegacije Novog Pazara

Udruženje privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj upriličilo prijem delegacije Novog Pazara

Dana 22. i 23. marta 2022. godine upriličena je posjeta delegacije grada Novog Paraza. Domaćin prijema delegacije je bilo Udruženje privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj. Delegaciju, na čelu sa Gradonačelnikom Novog Pazara, g-din Nihatom Biševcem, čini su predstavnici javne uprave u sastavu: direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka SED, g-din Samir Kačapor, direktor Inovacionog start UP centra, g-din Šemsudin Plojović, šef Kabineta gradonačelnika, g-din Samir Lekić, kao i predstavnici privrednog sektora: tekstilna kompanija Denis Star, građevinske kompanije Ikan kompani, ASA Invest, prerađivačka Alu/PVC kompanija Eloksal, drvna industrija Drvotex (Namještaj Sara), i tekstilna kompanija Mizan Underwear.

U okviru dvodnevne posjete, 23. marta upriličen je sastanak delegacije Novog Pazara sa rukovodstvom Udruženja privrednika “Biznis centar“ Jelah-Tešanj u kompaniji Hifa-Oil d.o.o. Tešanj. Pored rukovodstva i članova Upravnog odbora Udruženja u svojstvu domaćina, sastanku je prisustvovao i Općinski načelnik, mr.sci Suad Huskić.

Prilikom sastanka, razgovarano je na više tema, dok je u fokusu razgovora bila saradnja i poslovno povezivanje tešanjskih i novopazarskih privrednika.

“Jako je bitno povezivanje lokalnih zajednica bez da čekamo oblike vlasti. Gledamo da se kao općine i gradovi povežemo. U Tešnju ima mnogo toga što možemo mi kao lokalna zajednica uraditi. Znamo da je Tešanj jedno privredno čudo, primjer ne samo u BiH, nego i cijeloj bivšoj Jugoslaviji privrednog razvoja. Drago nam je da smo danas ovdje da pogledamo i da se naši privrednici upoznaju i razmijenimo iskustva koja možemo primijeniti u našoj lokalnoj zajednici. Ovo je prvi korak jedne dobre saradnje iz dvije lokalne zajednice i privrednika iz Novog Pazara i Tešnja“, istakao je Gradonačelnik grada Novog Pazara, g-din Nihat Biševac.

       

Akcenat na značaj samog sastanka istakao je i direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka – SED, g-din Samir Kačapor:„Ovaj sastanak je bio veoma važan za nas i za naš kraj i privrednike. Ovdje smo danas vidjeli i upoznali se sa lokalnom privredom, čime se oni bave i vidjeli smo da postoji veoma veliki broj stranih kompanija, koje svoje proizvode izvoze u zemlje Evrope i svijeta. Nama je cilj da naše privrednike povežemo odnosno da vidimo na koji način su se ovdje u Tešnju udružili, da naše privrednike umrežimo. Neko veće udruženje privrednika fali Sandžaku, Novom Pazaru, tako da smo iz tog razloga došli ovdje, da vidimo na koji način organizirati naše privrednike. Iz ove saradnje nadamo se i nekim konkretnim ugovorima između privrednika, ali nadamo se i da će neko od prisutnih privrednika razmišljati o ulaganju i investiranju u Novi Pazar, Turin, Sjenicu“, naveo je.

U ime domaćina, član Upravnog odbora UP “Biznis centar” Jelah-Tešanj, g-din Izudin Ahmetlić, poručio je mladim ljudima iz BiH i Sandžaka da svoju energiju ulože u lokalnu zajednicu:„Zamislite privrednika koji nije optimista, kakav bi to privrednik bio, je li moguće da vodi kompaniju ili više njih, neko ko nema optimizam. U vremenu kada se dešavaju ozbiljne poteškoće u funkcioniranju privrednici moraju biti dobro strukturirane ličnosti, kapacitirane da se mogu nositi sa svim izazovima, da budu generatori stabilnosti i pozitivnih vrijednosti. Pozivam mlade ljude iz Sandžaka i BiH da svoju energiju i trud ulažu ovdje. Imamo sjajnih mladih ljudi, imamo sjajnih kompanija, dobrih poslodavaca. Ta zajednička energija je ono što je pobjedničko i što je nama potrebno“, istakao je.

Tokom posjete delagacije grada Novog Pazara, upriličene su posjete članicama UP “Biznis centar” Jelah-Tešanj, kompanijama: SM3 d.o.o., Artisan d.o.o., AP Atelier d.o.o. i Inox Ajanović d.o.o., u okviru kojih su pristunim prezentovani kompletni proizvodni pogoni i procesi navedenih kompanija.