Predstavnici MMF-a u posjeti Udruženju privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj

Predstavnici MMF-a u posjeti Udruženju privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj

Udruženje privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj domaćin prijema delegacije Međunarodnog Monetarnog Fonda

Jučer, 15.06.2022. godine, upriličena je radna posjeta delegacije Međunarodnog Monetarnog Fonda, na čelu sa rezidentnim predstavnikom MMF-a, g-dinom Andrew Jewell. Domaćin prijema delegacije je bilo Udruženje privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj.

Delegaciju su činili rezidentni predstavnik MMF-a, g-din Andrew Jewell sa saradnicima, kao i profesorica,  ekonomistica gđa Svetlana Cenić.

U jutarnjem terminu, upriličen je sastanak delegacije MMF-a sa rukovodstvom Udruženja privrednika “Biznis centar“ Jelah-Tešanj u sjedištu članice Udruženja, kompanije Hifa-Oil d.o.o. Tešanj. Tema razgovora je bila ekonomska i monetarna situacija u Bosni i Hercegovini.  Rezidentni predstavnik MMF-a, g-din Andrew Jewell upoznat je od strane predstavnika UP “Biznis centar” Jelah-Tešanj o potencijalima i uspjehu tešanjske privrede, kao i uticaju iste na ekonomiju države. Tokom posjete, razmjenjena su iskustva, kao i mišljenja o mogućnostima za unaprijeđenjem i poboljšanjem poslovnog ambijenta za privrednike.

Predsjednik Udruženja privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj, g-din Semir Kantić, u svojstvu domaćina, za medije je istakao sljedeće:

“Gospođa Svetlana Cenić i gospodin Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, stigli su u radnu posjetu Udruženju privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj. Tema razgovora bila su eventualna nova zaduženja države od strane MMF-a. Oni žele čuti kako realni sektor razmišlja o tome i koji je naš stav kada su u pitanju eventualna nova zaduženja. Oni su, također, izrazili želju da obiđu pojedine kompanije na terenu i vide kakva je trenutna situacija, kako i na koji način premostiti taj veliki jaz između novih zaduženja i realnog sektora. Od ovog sastanka očekujemo da vidimo u kojem pravcu ćemo ići s tim novim zaduženjima i pokazat ćemo ono što Tešanj najbolje nudi, a to je tešanjska ekonomija i privredno čudo iz Tešnja”.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, g-din Andrew Jewell, želio je saznati s kojim se izazovima  tešanjski privrednici susreću, kako se nose sa inflacijom. Za medije je istakao sljedeće:

“Da budem iskren, želim saznati i čuti kako se ovi privrednici nose s inflacijom i da li se suočavaju s problemima u lancima snabdjevenja, jesu li u mogućnosti zaposliti onoliki broj ljudi koji im je potreban, da li sve to utječe na njihovo poslovanje, utječu li politička pitanja ili rat u Ukrajini i kako MMF može pomoći?! Iz tog razloga sam ovdje danas. Svjesni smo činjenice da poslovno okruženje u BiH nije dobro, te da je kompanijama veoma teško da uspješno posluju. Ipak, koliko sam razumio ovdje u Tešnju ima mnogo uspješnih kompanija i želim saznati kako oni uspijevaju. Također, zanima me šta se može učiniti da se unaprijedi i poboljša poslovno okruženje za njih, koje su to reforme koje MMF može da podržava, za koje se može zalagati, kako možemo raditi i sarađivati sa poslovnom zajednicom, kako bi učinili ovu zemlju boljom” – naveo je g-din Jewell.

Tokom cjelodnevnog boravka delagacije upriličene su posjete članicama UP “Biznis centar” Jelah-Tešanj, kompanijama: MADI d.o.o. – Farma pilića, Artisan d.o.o., AP Atelier d.o.o. i Inox Ajanović d.o.o., u okviru kojih su pristunim prezentovani kompletni proizvodni pogoni i procesi navedenih kompanija.