Edin Jabandžić: Izvoz pilećeg mesa je najveći ekonomski uspjeh BiH nakon rata

Edin Jabandžić: Izvoz pilećeg mesa je najveći ekonomski uspjeh BiH nakon rata

Izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju iz Bosne i Hercegovine jedan je od najvećih koraka u privredi ove zemlje, kazao je za Klix.ba predsjednik Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH i izvršni direktor firme Madi Tešanj Edin Jabandžić.
Nakon što je Evropska komisija na današnjoj sjednici stavila Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju, Jabandžić je u razgovoru za naš portal kazao kako su napori ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića te USAID/Sweden s projektom “Farma 2” urodili plodom i da je današnji datum nagrada za sve njih.

“Ovaj poduhvat je s ekonomskog aspekta jedan od najvećih koje je BiH uspješno savladala od završetka rata do danas. Privrednici su morali ispuniti sve zahtjeve Evropske unije i ovo je bitan datum za BiH, privrednike, privredu u našoj zemlji, ali i ljude u Evropi koji će konzumirati naše meso”, kazao je Jabandžić.

Evropska komisija je tokom svog boravka u BiH boravila u četiri firme koje će po automatizmu dobiti dozvole za izvoz mesa, a dalje aktivnosti na dodjeljivanju dozvola za izvoz mesa dodjeljivat će Ured za veterinarstvo BiH imati u savezu s Evropskom unijom.

Međutim, s današnjim datumom Bosna i Hercegovina postaje slobodno tržište i za uvoz roba iz Evropske unije zbog čega postoji bojazan da će se na policama pronaći i strani proizvodi.

“To ne možemo izbjeći i moramo gledati kako sve to kompenzovati. Biće teško boriti se s firmama u Evropi kao što je Poljska koja prednjači u proizvodnji pilećeg mesa u EU, ali i Holandija te druge zemlje. Na jednom ovakvom tržištu kao što je naše postoji opasnost da se napravi pometnja, ali se nadam da će naši ljudi i dalje nastaviti kupovati domaće proizvode”, pojasnio je Jabandžić.

Mišljenja je da će prednost bh. proizvoda u Evropskoj uniji biti halal ceritifikat koji je većeg kvaliteta u BiH nego u zemljama Evrope.

Na kraju je istakao da njegova firma “Madi” iz Tešnja posjeduje najveću klaonicu na Balkanu te da će proširenjem kapaciteta doći i do veće potražnje radnika i povećanja zaposlenja zbog čega ne krije zadovoljstvo.

Izvor: Klix