Delegacija Vlade ZDK upriličila posjetu Udruženju privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj

Delegacija Vlade ZDK upriličila posjetu Udruženju privrednika "Biznis centar" Jelah-Tešanj

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu sa premijerom Nezirom Pivićem upriličila je posjetu Udruženju privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj, te održala sastanak sa članovima uprave Udruženja, Općinskim načelnikom Suadom Huskićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Amirom Kurtićem.

Delegaciju su činili i ministri za privredu Samir Šibonjić, za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić, za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija, te predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić i zastupnik u Skupštini Alija Ogrić.

Premijer Pivić je izrazio zadovoljstvo posjetom, rekavši da je Zeničko-dobojski kanton kičma privrede Federacije BiH i države BiH, a da je općina Tešanj zamajac ekonomije ovog kantona.

S tom pažnjom posmatramo općinu Tešanj i izražavamo veliku zahvalnost privrednicima, vrijednim ljudima koji daju vrijednost više i plaćaju poreze. Zbog toga s velikom pažnjom slušamo njihove ideje i mišljenja kako bi smo stvorili što bolji ambijent za dalji privredni razvoj unutar našeg kantona – istakao je premijer Pivić.

Privrednike je informisao da je Vlada koju predvodi na vrijeme usvojila budžet i sve finansijske planove, kao i Program rada Vlade za 2024. godinu.

To ističemo jer mnoge vlade u državi nisu uspjele čak donijeti ni privremeno finansiranje, a pogotovo budžet ili program rada. Konkretno smo govorili o projektima koji su značajni za Tešanj, jer kao vlada želimo konkretnim projektima u obrazovanju, kao što je OŠ “9. septembar” Medakovo, kao i privredi, poljoprivredi i drugim oblastima, vratimo uplaćeni novac od strane privrednika i građana Tešnja – istakao je premijer ZDK.

Predsjednica Upravnog odbora UP “Biznis centar” Jelah-Tešanj Saća Prnjavorac zahvalila se članovima Vlade na posjeti i kontinuirano dobroj saradnji sa ovim udruženjem.

UP Biznis centar je nezaobilazni faktor kada je u pitanju poslovni ambijent u ZDK-u, kao i u cijeloj BiH. Razgovarali smo o obrazovanju, privredi, stanju na berzi rada kao i održavanju 18. međunarodnog sajma privrede Biznis Tešanj, kao najvažnijeg privrednog sajma u BiH, koji će Vlada ZDK-a i ove godine podržati – istakla je predsjednica Prnjavorac.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić rekao je da je sastanak bio veoma koristan te da se razgovaralo i o infrastrukturi, prioritetnim projektima za razvoj općine Tešanj i ZDK-a, području sigurnosti, privrednoj infrastrukturi, kao i stvaranju uslova za nove investicije i zapošljavanje.

Imamo konkretne planove koji su proistekli iz današnjeg razgovora i bio je ovo vrlo konkretan sastanak koji će biti koristan i lokalnoj zajednici i ZDK-u, ali i privredi – istakao je načelnik Huskić.

Nakon sastanka, delegacija Vlade ZDK, UP “Biznis centar” Jelah-Tešanj, i Općine Tešanj posjetila je Međunarodnu izložbu sitnih životinja u Sportsko-rekreativnom centru u Tešnju.


UP “Biznis centar” Jelah-Tešanj

Press služba ZDK