Ministar vanjskih poslava BiH u posjeti UP “Biznis centar” Jelah-Tešanj

Ministar vanjskih poslava BiH u posjeti UP "Biznis centar" Jelah-Tešanj

Ministar vanjskih poslova BiH podržava 18. Međunarodni sajam privrede Tešanj-BiH 2024

Dana 15.04.2024. godine, u prostorijama Udruženja privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj, upriličen je sastanak predstavnika Udruženja sa Ministrom vanjskih poslova BiH, Elmedinom Konakovićem.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj privrednoj problematici sa kojom se privrednici svakodnevno susreću, kao i o mogućnostima poboljšanja poslovnog ambijenta za realni sektor.

Poseban naglasak je stavljen na organizaciju 18. Međunarodnog sajma privrede Tešanj – BiH 2024, koji će se održati od 25.-28. septembra tekuće godine. Iako je prošlogodišnji sajam po brojnosti, ali i kvalitetu postao jedan od najboljih u regionu, organizatori konstantno ljestvicu pomjeraju naviše. Prošle godine Sajam je na 20.000 kvadrata izložbenog prostora ugostio više od 500 izlagača iz BiH, EU, Kine, Amerike i Japana.

“Udruženje privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj, kao organizator i implementator međunarodne privredne manifestacije, ulaže maksimalne napore da organizira sajam na najvećem mogućem nivou” – istakla je predsjednica UP „Biznis centar“ Jelah-Tešanj Saća Prnjavorac.

Medijima se obratio Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, koji ističe da su ovakvi sastanci razmjena informacija u dva smijera, te da na ovakav način se lakše mogu saznati problemi privrednika i pronaći rješenja.

 

“Naši učestali kontakti sa privrednicima su koncept koji živim otkako se bavim politikom. Ta razmjena informacija je korisna u dva smjera, nama, jer čujemo šta su trenutni problemi, izazovi, šanse, prilike, i onda, naravno, imamo mogućnost da kao vlast, ne samo ministarstvo na čijem sam čelu, nego kroz cijeli taj sistem pomognemo onima koji hrane taj sistem, plaćajući doprinose i druge pripadajuće budžete s kojima kasnije vlasti raspolažu”, istakao je Konaković i dodao:

“Ovdje je stvarno svaki put dobro doći, osim što se napunimo dobrom energijom, čijemo jako puno svijetlih primjera onoga što u BiH nedostaje, a to su te pozitivne priče, ali isto tako imamo i neku realniju sliku o trendovima, kretanjima, šansama, prilikama, koje BiH ima. Tešanj je posebno prepoznat, ne samo u našoj zemlji, nego i mnogo šire, kada je riječ o razvoju privrede, tako da svaka razmjena informacija nam dobro dođe. Danas smo čuli neke informacije koje će pomoći i da kroz resorno Ministarstvo koje se tiče diplomatije ima nadležnost, ali i druge nivoe vlasti poput Federalnog nivoa, da napravimo neke iskorake kako bismo olakšali poslove a time i stvorili preduslove za još veće uplate doprinosa u državne budžete.”