Hifa Oil dobitnik ovogodišnjeg glavnog priznanja Poslovnih novina – “Pečat 100 najvećih”

Hifa Oil dobitnik ovogodišnjeg glavnog priznanja Poslovnih novina - “Pečat 100 najvećih”

Sarajevo, 18. septembar 2019. – Hifa Oil dobitnik je ovogodišnje nagrade “Pečat 100 najvećih”, najvećeg priznanja Poslovnih novina u okviru ovogodišnjeg izbora “100 najvećih u BiH”. Na gala svečanosti održanoj večeras u ime kompanije Hifa Oil ovu prestižnu nagradu primio je Kenan Ahmetlić, izvršni direktor i član Uprave kompanije. Nagradu je uručio Mirko Šarović ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Pečat 100 najvećih u BiH, pripao je ove godine kompaniji Hifa Oil kao priznanje za rekordan rast u svim segmentima i za ukupne rezultate poslovanja koji podrazumijevaju doprinos razvoju bosanskohercegovačke privrede, kao i doprinos lokalnoj zajednici. Kontinuirano ulaganje, te širenje poslovanja u regiji, bili su dodatni motiv žiriju da kompaniju iz Tešnja nagradi najvećom nagradom ovogodišnjeg natječaja.

Kako navode u Poslovnim novinama, specijalno priznanje „Pečat 100 najvećih u BiH“ dodjeljuje se najboljim i najuspješnijim kompanijama prema svim kriterijima. „Pečat 100 najvećih u BiH“ daje garanciju uspješnosti, a poslovnim partnerima i široj društvenoj zajednici šalje potvrdu da je riječ o kompaniji koja je opredijeljena ka razvoju. To je i signal potencijalnim investitorima da prepoznaju poslovne prilike i realiziraju nove projekte u BiH.

“Izuzetna nam je čast da smo upravo mi dali ‘pečat’ ovogodišnjem izboru «100 najvećih u BiH». Ovo je ujedno i velika obaveza da istrajemo u našim poslovnim vizijama. Bosna i Hercegovina ima nesumnjivi potencijal da se nametne u privrednom smislu, i naša kompanija je uz sve ostale koje su večeras tu, pravi primjer kako se izgradnjom svijesti i prije svega ljudskog potencijala, znanjem i zalaganjem može do pobjede. Veliko hvala na ovom velikom prizanju», izjavio je Kenan Ahmetlić izvršni direktor i član Uprave kompanije.

Poslovne novine večeras su po 32. put dodijelile priznanja najuspješnijim kompanijama u BiH prema rezultatima poslovanja u 2018. godini.

Vodeći domaći distributer nafte i naftnih derivata, tešanjska Hifa Oil, nastavila je sa rekordnim poslovanjem i u ovoj godini.  U prvih šest mjeseci 2019. godine povećala je promet za 20 posto u odnosu na isti period lani.

Prošle godine distribuirano je ukupno 350.000 tona naftnih derivate, od čega je preko 155.000 tona putnih bitumena i mazuta. Više od 110.000 derivata distribuirano je u susjedne zemlje, uključujući zemlje Europske unije. Izvoz je realiziran na tržišta Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije. Pored izvoza “crnih” derivata koji se razvija već 10 godina, više od četiri godine traje uspješan izlazak Hifa Oil na iznozemna tržišta i sa “bijelim” naftnim derivatima.

Snažnom rastu doprinjela je također i odluka ulaska u sektor maloprodaje. U posljednje dvije godine Hifa Oil je otvorila ukupno 11 benzinskih pumpi pod brendom Euro Oil. Također, Hifa Oil je postala apsolutni lider i u snabdijevanju JET gorivom na tržištu Bosne i Hercegovine, zadovoljivši standarde međunarodnih kompanija poput Turkish Airlinesa, Fly Dubaia, Wizzaira, Lufthansa Group, itd.

Kada se govori o investicijama unutar Hifa Oil, značajno je istaći moderne i po evropskim standardima izgrađene benzinske pumpe, najveći i najsavremeniji terminal u Bosni i Hercegovini u Zenici, investicije u vozne jedinice kako za potrebe prevoza goriva, tako i za potrebe aerodroma, ulaganja u druge terminalske sadržaje i sl., a tu su i ulaganja u milionskim iznosima u okviru Hifa Oil Grupacije u kompanijama kćerkama Euro Metali, Euro Roal, te Euro Stil, kao i kroz kupovinu njemačke fabrike – lidera za proizvodnju pvc profila LB.Profile GmbH.

Izvorhttp://www.mcm.ba/news.php?id=3190