Tešanjski privrednici i načelnik poručili: Razočarani smo postupanjem Vlade FBiH

Tešanjski privrednici i načelnik poručili: Razočarani smo postupanjem Vlade FBiH

Iako je odluka o raspodjeli sredstava Vlade Federacije Bosne i Hercegovine stavljena van snage, Huskić je kazao da priča ne može stati na tome te da je potrebno da se neke stvari iznesu u javnost.

Na početku konferencije kazao je kako je u ovoj općini testirano 27 pacijenata te da je kod tri osobe potvrđen koronavirus, dok je jedan pacijent već izliječen. Dodao je kako su sve radili i osiguravali ličnim finansijskim sredstvima ne čekajući na tuđu pomoć.

Suad Huskić (Foto: E. M./Klix.ba)Suad Huskić (Foto: E. M./Klix.ba)

 

“U Tešnju je već utrošeno više od 300.000 KM na lokalnom nivou i koristili smo sredstva općine, ali i značajne donacije poslovnih subjekata i Udruženja privrednika. Nismo imali podršku s viših nivoa vlasti. Zeničko-dobojski kanton favorizuje Kantonalnu bolnicu i Tešanj, a šta je favorizovala Federacija BiH sami procijenite”, kazao je Huskić.

Dodao je kako su se obratili Vladi FBiH s dva zahtjeva koja se odnose samo na borbu protiv koronavirusa i to nabavku respiratora, mobilnog rentgen aparata i nedostajući dio za laboratoriju u kojoj bi mogli vršiti testiranje osoba na Covid-19.

Izudin Ahmetlić (Foto: E. M./Klix.ba)Izudin Ahmetlić (Foto: E. M./Klix.ba)

 

“Nepravednom Odlukom Vlade FBiH smo iznenađeni i razočarani. Razumijemo ako nema novca, ako je novac usmjeren kao pomoć manje razvijenim dijelovima FBiH, ali ne razumijemo nepravdu i ne prihvatamo nepravdu. Kažu da su kriteriji bili broj stanovnika, površina i slično, a onda se usvoji Odluka po kojoj se na naš zahtjev za respiratore dodijeli 30.000 KM, a nekome ogromna sredstva za infrastrukturne projekte. Ovo nije prvi put da Tešanj ima loša iskustva i osjeti nepravdu. U 2019. smo nezakonito bili zakinuti za 600.000 KM u raspodjeli sredstava od PDV-a zbog grešaka Federalnog ministarstva finansija. Tek poslije šest sastanaka greška je ispravljena”, dodaje Huskić.

Edin Jabandžić i Senad Brka (Foto: E. M./Klix.ba)Edin Jabandžić i Senad Brka (Foto: E. M./Klix.ba)

 

Naglasili su da su kao općina i pojedinci pomagali i drugima jer borba protiv koronavirusa ne poznaje podjele, granice, ni državne ni entitetske, ni općinske, ni političke, a virus se neće dijeliti “bošnjačkim ili hrvatskim” općinama, niti po administrativnim granicama.

U Tešnju radi blizu 14.000 osoba, radi više od 2.500 poslovnih subjekata, te da se više od 45 posto budžeta izdvaja u kapitalne projekte.

Današnjem sastanku prisustvovali su i predsjednik Udruženja privrednika Sead Brka, osnivač Hifa-Oila Izudin Ahmetlić, osnivač Madija Edin Jabandžić te vlasnik AS grupacije i Klasa Sarajevo Rusmir Hrvić koji su s Huskićem Federalnom vladi poručili:

– da traže javnu objavu podnesenih zahtjeva te objavu kriterija za raspodjelu u 2020. godini, ali i u 2019. i 2018. godini kako bi javnost znala kako su sredstva raspoređivana te da je koronavirus samo kap koja je prelila čašu

– istu objavu traže i od Vlade Zeničko-dobojskog kantona, a očekuju i ravnopravan tretman svih općina i gradova

– da su pripremili rebalans budžeta, ali da su čekali objavu COVID zakona da bi mogli organizovati sjednicu Općinskog vijeća i ponuditi prijedlog mjera na usvajanje

– komandovanje bez odgovornosti i resursa teško da će dati efikasnu borbu protiv koronavirusa, a mišljenja su i da se ovakvim načinom uništava ekonomija zbog čega traže jasan sistem upravljanja krizom i sistem odgovornosti

– sve naredbe koje se donose, pa i COVID zakon, moraju imati jasno analizirani i ekonomsku komponentu

Rusmir Hrvić (Foto: E. M./Klix.ba)Rusmir Hrvić (Foto: E. M./Klix.ba)

 

“Očekujemo ravnopravan tretman svih općina i gradova. Ne tražimo povlasticu, ne tražimo ‘štelu’. Tešnju i Bosni i Hercegovini nije potrebna milostinja ili sadaka, svima nam je potrebna pravda, jasan i efikasan sistem”, poruka je načelnika Huskića i tešanjskih privrednika.

Izvor: https://www.klix.ba/biznis/tesanjski-privrednici-i-nacelnik-porucili-razocarani-smo-postupanjem-vlade-fbih/200405042